Informācija

2024. gada 8. maijs

Radošā darbnīca "Ziedi māmiņai!"


Māmiņ!

Tu esi kā rasas pile,

Kas saulē laistās.

Tu esi kā zvaigzne tumšajās debesīs,

Kas tumsā ceļu rāda.

Tu esi kā saule,

Kas tumšos brīžos sasilda,

 Un manu sirsniņu ar laimi piepilda.


Maijs atnāk ne tikai ar manāmi garākām dienām, spožāku sauli debesīs un dārzā uzplaukušajām tulpēm, bet arī ar skaistiem svētkiem par godu mūsu mammām. Mātes diena ir starptautiski svētki, kas tiek svinēti par godu visām sievietēm - māmiņām. Tie ir salīdzinoši jauni svētki, kuru pirmsākumi meklējami 20. gadsimta sākumā un daudzviet pasaulē, arī Latvijā, katru gadu tiek svinēti maija otrajā svētdienā. Šie sirsnīgie ģimenes svētki ir pateicība savām māmiņām par dzīvības došanu, audzināšanu, mīlestību un rūpēm. 

Māmiņdienā ir pieņemts dāvināt savām mammām ziedus vai nelielas dāvaniņas, bet pats galvenais - šajā skaistajā dienā izrādīt uzmanību, mīlestību un pateikt viņai paldies par to, ka esi mana mamma.

Cik patīkami saņemt pašu darinātu dāvanu! Tāpēc arī Bērnu literatūras nodaļa aicināja Dagdas vidusskolas 3.a klases skolēnus un skolotāju Ritu Vaišli uz radošo darbnīcu, lai pašu rokām uztaisītu apsveikuma kartiņu savai māmiņai un pasniegtu to svētku dienā.







2024. gada 29. apr.

Apmeklētāju ievērībai!

"Satiec savu meistaru!" Lakatu aušana uz rāmja

Jau 16 reizi Latvijas Nacionālais kultūras centrs, pašvaldības un amatu meistari kopīgi rīko pasākumu “Satiec savu meistaru!”. Pasākuma mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, par meistariem, par viņu zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Dagdas pusē tāds amata meistars ir Svariņu Tautas nama kultūras pasākumu organizatore Erna Šļahota. Šodien bija iespēja piedalītie viņas vadītajā meistarklasē – lakatu aušana uz rāmja.

Katrs meistares Ernas noaustais lakats ir kā mākslas darbs, kas pārsteidz ar gaumīgu, acīm tīkamu krāsu salikumu. Bija interesanti uzzināt, ka šādai lakata aušanai izmanto lāpīšanas tehniku, raksts veidojas no diegu savstarpējas krustošanās, tā rodas mazākas vai lielākas rūtiņas. Process samērā vienkāršs, bet aizņem zināmu laiku un prasa lielu uzmanību. Bet, lai varētu aust uz rāmja, to vispirms vajag uztaisīt. Meistare Erna savu lakatu rāmi ir uzmeistarojusi pati.  Arī mēs apguvām pirmās iemaņas lakatu aušanā.

Piedaloties pasākumā “Satiec savu meistaru!”, man bija iespēja  satikt jaunus, radošus cilvēkus un apgūt jaunas iemaņas. Paldies, Erna!


  


2024. gada 26. apr.

Radoši izglītojoša nodarbība "Putni, putni"

Dziedi, dziedi, Meža māte,

Tu zināji skaistas dziesmas!

Tev pateica sīki putni,

Pa zariem lēkādami.       

Aprīlis ir laiks, kad norisinās gājputnu pavasara migrācija un daba kļūst aizvien skaļāka, putnu balsīm bagātāka. 25. aprīlī Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā  ciemojās Aleksandrovas pamatskolas skolēni un skolotājas Solvita Munda, Sandra Vjatere, Olga Jasjukeviča. Radoši darbojoties, tika noskaidrots, kuram putnam ir visskaistākā dziesma, kurš ir viskrāšņākais putns, cik daudz putnus mēs zinām u.c. interesanti fakti par putniem.









2024. gada 22. apr.

Iedvesmojošas atziņas par grāmatu un lasīšanu

Šogad Bibliotēku nedēļa noris no 22.aprīļa līdz 26.aprīlim, un tās temats ir “Bibliotēkas un lasīšana”. Pēc Latvijas bibliotekāru biedrības ierosinājuma Bibliotēku nedēļa Latvijā notiek kopš 1997. gada. Bibliotēku nedēļas laikā – 23. aprīlī – tiek atzīmēta arī Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības diena.