Informācija

2024. gada 2. febr.

Literārais pasākums “Margaritas Stārastes brīnumzeme”

Margarita Stāraste (1914–2014) – izcila grafiķe, iemīļota bērnu grāmatu autore un ilustratore. Devusi izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un grāmatu mākslā. Sarakstījusi un ilustrējusi divdesmit grāmatas bērniem, un ilustrējusi vairāk nekā četrdesmit citu autoru grāmatas bērniem. Stārastes grāmatas tulkotas un izdotas poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu valodā. Pēc Margaritas Stārastes darbu motīviem tapušas vairākas animācijas filmas. Apbalvota ar Pastariņa prēmiju, Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordeni, grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" mūža balvu, Autortiesību bezgalības balvu un Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu bērnu literatūrā.

Reiz kādā intervijā māksliniece atzinusi, ka, iespējams, visupirms iemācījusies turēt rokā zīmuli un tikai tad apguvusi staigāšanu. Tēva mudināta un iedvesmota viņa izmācījās par grafiķi, un līdz šim ilustrējusi jau aptuveni simts grāmatu, no kurām gandrīz visas ir domātas pašai mazākajai auditorijai. Tās vieno jauki spilgtās krāsās izkrāsoti tēli ar mīlīgām apaļām actiņām un maziem strupiem degunteļiem, kuru vidū ir dzīvnieciņi, kukainīši, koki un laumiņas.

2. februārī Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā literārās nodarbības laikā skolēni iepazinās ar rakstnieces, mākslinieces Margaritas Stārastes daiļradi un iesaistījās aizraujošā konkursā “Margaritas Stārastes brīnumzeme”.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru