Informācija

2021. gada 15. nov.

Izzini Latviju grāmatās!

Kādas Rīgas pamatskolas skolēns Matīss ar jauno izgudrojumu – hrononavigatoru – dodas aizraujošā ceļojumā pa Latvijas pagātni. Viņš vēlas uzzināt, kad un kā radusies Latvijas valsts. Ar hrononavigatora palīdzību Matīss nonāk gan senajā Kursā un viduslaiku Rīgā, gan Kurzemes hercogistē un Zviedrijas karaļa pārvaldītajā Vidzemē. Matīss meklē Latviju arī Latgalē poļu varas gadsimtos un 19. gadsimta Rīgā. Ceļojumā skolēns sastop ievērojamus cilvēkus – bīskapu Albertu, hercogu Jēkabu, mācītāju Jāni Reiteru, jaunlatviešus Ati Kronvaldu un Krišjāni Valdemāru. Katrā laikmetā Matīss atrod pa kādai daļai no mūsdienu Latvijas.
Ja arī Tu vēlies labāk zināt un saprast latviešu tautas un Latvijas zemes vēsturi, dodies laika ceļojumā kopā ar Matīsu!

Šajā krāšņajā grāmatā, kas bagātīgi ilustrēta ar fotogrāfijām un Alises Landsbergas zīmējumiem, atrodamas atbildes uz dažnedažādiem daudziem jautājumiem. Tā palīdzēs bērniem labāk iepazīt mūsu skaisto un mīļo zemi, tās vēsturi, iedzīvotājus, kultūru un dabu. Grāmatas autores aicina lasītājus apmeklēt interesantākās pilsētas, nacionālos un dabas parkus, izstaigāt dabas takas un atklāt daudz interesantu faktu. Kartes, shēmas un zīmējumi palīdzēs izprast Latvijas vietu pasaulē un norises dabā. Grāmatā iekļauti arī dažādi uzdevumi, ierosmes pētījumiem un radošiem darbiņiem.

Ineses Paklones grāmatā ‘’Latvijas dzimšanas dienas sala” mēs varam sastapt jau iepriekšējās grāmatās ‘’Ziemassvētku zāģītis’’ un ‘’Cīņas olu Lieldienas’’ iepazīto ģimeni – vecvecākus, vecākus un bērnus – Ingu un Pauli. Šoreiz grāmatā tiek meklēta dāvana, ko uzdāvināt Latvijai dzimšanas dienā. Ģimene nolemj, ka Latvijai ir jāuzdāvina kaut kas, kā tai nav – salu jūrā. Latvijai ir gara un daudzveidīga jūras robeža, taču nav nevienas salas, taču ģimenei ir dažādas idejas un plāni, kā šo salu vai salas iegūt.


Kur atrast Latvijas augstāko kalnu un platāko ūdenskritumu? Kā mainās Latvija četros gadalaikos? Kad dibināta mūsu valsts? Ar ko lepojas Latvijas iedzīvotāji? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atradīsiet bagātīgi ilustrētajā grāmatiņā „Mūsu Latvija”. Lai arī neliela, šī ir saturiski ļoti ietilpīga grāmatiņa pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, kuru vēlams lasīt kopā ar vecākiem. Tā palīdzēs mazajiem lasītājiem iepazīt mūsu zemes vēsturi, dabu, kultūras un tradīcijas. Šeit apkopotā informācija vēlāk noderēs, apgūstot dabaszinības, vēsturi un citus mācību priekšmetus. Grāmatā iegūtās zināšanas bērni varēs pārbaudīt, atrisinot krustvārdu mīklu

Bērziņu ģimene gatavojas Latvijai nozīmīgu svētku svinēšanai − Lāčplēša dienai 11. novembrī un Latvijas Neatkarības proklamēšanas dienai 18. novembrī. Lai bērniem svētki kļūtu saprotamāki, vecāki izstāsta teiku par Lāčplēsi, sasaistot to ar reālajiem vēstures notikumiem. Tiek paskaidrota Brīvības pieminekļa simboliskā nozīme, kā arī karavīru loma valsts aizsardzībā. Uz Latvijas dzimšanas dienu, gaidot ierodamies vecvecākus, ģimeniskā juceklī norisinās mājas kārtošana un svētku maltītes gatavošana. Savukārt brālītis un māsiņa domā par dāvanu, ko uzdāvināt valstij svētkos. Vecvecāki izskaidro valsts "dzimšanu" pirms simt gadiem, nosaucot elementus, kas veido valsti un kopīgi atgādina par Latvijas dabas un kultūras bagātībām, nonākot pie secinājuma, kas viss apkārtesošais un cilvēki veido valsti.

Ko tu zini par Latviju? Tu noteikti kopā ar ģimeni atzīmē Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, bet varbūt nezini, kā Latvija atkal tapa brīva. Droši vien esi dzirdējis, kuru koku dēvējam par Latvijas nacionālo koku, bet nezini, kā radies tā vārds. Ļoti iespējams, esi peldējies jūrā, bet brīnies, kāpēc Baltijas jūru mēdz dēvēt par Dzintarjūru. Varbūt esi ciemojies Cēsīs, bet pat nenojaut, ka alās to apkaimē dzīvo ļoti daudz sikspārņu. Un vai vari iedomāties, ko dara ķiploku krupis, kad tam draud briesmas? Pasaule ir brīnumu pilna, un Latvija arī. Šodien tu esi mazais Latvijas pilsonis, bet pavisam drīz kļūsi par mūsu valsts saimnieku. Varbūt būsi sportists, kuģa kapteinis vai īsts gudrinieks datorlietās. Varbūt tev piederēs liels ābeļdārzs un tu radīsi aizvien labākas ābeļu šķirnes. Kas zina, varbūt pat tiksi ievēlēts par Latvijas prezidentu. Nekas nav neiespējams! Lai kas tu būsi nākotnē, atceries: tavas saknes ir šeit, brīnumu pilnajā Latvijā!

Saistoši stāstiņi, interesanti fakti par Latviju un jautra spēle. Viens mazs zēns Roberts un viņa lielais Opis sakrāva mugursomas un dodas aizraujošā ceļojumā pa Latviju - apskatīt vietu, kur zivis lido; pavērot, kādus rakstus zīmē kvadracikla riepas; uzzināt, vai āžrags blēj un pirtiņbungas spēlē pirtī; klausīties pasakas, teikas un tautasdziesmas; minēt mīklas skaistajā un tik ļoti dažādajā latviešu valodā; noskatīties saulrietu jūrā; pagaršot "Gotiņas" un lauku rupjmaizi; izsmaržot pļavas, mežus un lielceļus; iepazīties ar mušu ofrīdu un zilajām govīm, bet galvenais - noskaidrot, kas Latvijā ir tāds, kā nav citur pasaulē. 


 Mana Latvija” ir enciklopēdija bērniem, kurā rodamas pirmās zināšanas un priekšstats par mūsu zemi. Interesantie fakti sniegti bērniem saprotamā valodā, saistošā formā un ilustrēti ar krāšņiem attēliem. Grāmatas veidotāji centušies attīstīt bērnos lepnumu par mūsu valsti, rosināt iztēli, raisīt vēlēšanos uzzināt vairāk.




Poga ir neparasts kaķis, kurš zina visu. Pūkainajam čau-čau šķirnes suņukam Rafi savukārt ir tik ļoti daudz jautājumu. Iepazinušies bērnu iemīļotajā grāmatiņā "Piglas stāsti", abi šoreiz dosies aizraujošā piedzīvojumā pa interesantu vietu un jauku cilvēku zemi - Latviju. Grāmatā jaunieši uzzinās gan vēsturiskus faktus par Latviju - brīvvalsts gadi, Baltijas ceļš, Barikāžu laiks; par raksturīgākajām Latvijas dabas un gadalaiku iezīmēm; kopā ar suņuku un kaķi varēs apciemot Latvijas interesantākās vietas - Rundāles pili, Turaidas muzejrezervātu, piedzīvojumiem bagāto Minhauzena muzeju; apgūs, kā latvieši svin tradicionālos svētkus, kā arī to, ar ko Latvijas īpaši lepojas. Tas viss un vēl daudzi citi krāsaini un interesanti fakti ieraugāmi Vitas Štelmaheres grāmatā "Es dzīvoju Latvijā". Dodies aizraujošā ceļojumā pa Latviju!


Interesanti fakti, skaisti attēli, kartes. * Kādi ir Latvijas nacionālie simboli; * Kura ir lielākā un kura - jaunākā sala Latvijā; * Kad notikusi postošākā vētra un kad bijusi visaugstākā gaisa temperatūra; * Kuras ir ievērojamākās klintis, alas, avoti un ūdenskritumi; * Kur aug grīņa sārtene, ezerrieksts, rasene un Latvijā resnākais kadiķis; * Cik grauzēju un sikspārņu sugu sastopams Latvijā; * Kur atrodas Zilie kalni, klāni un randu pļavas; * Kura ir Latvijas vecākā pilsēta un kuru uzskata par Sēlijas galvaspilsētu; * Kura pilsēta ir bijusi Raiņa un Aspazijas iedvesmas pilsēta. To un daudzus citus interesantus faktus uzzināsiet šajā attēliem bagātajā izdevumā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru