Informācija

2022. gada 22. jūn.

Meistarklase "Pašu radīts Līgo vakara vainags"


Viena no būtiskākajām latviešu vasaras saulgriežu svētku tradīcijām ir Līgo svētku vainags un tā pīšana. To veido divi svarīgi elementi: aplis kā saules simbols un izvēlētās Jāņu zāles – ziedi, pļavas puķes, vārpas, smilgas un viss, kas plūcams un pinams, apveltītas ar dažādu zāļu spēku.

Kā pastāstīja Sarmīte Kromāne, lai arī kādu vainaga pīšanas tehniku izvēlētos, pinot jābūt labā garastāvoklī un Līgo svētku vainags jāpin ar gaišām domām. Ņemot vērā to, ka, uzliekot galvā vainagu, tiek izveidots sava veida aizsardzības aplis, kas arī sniedz enerģiju, ir svarīgi ievērot, ko tajā iepinam.

Labi vainagā iepīt pa kādam ozola zariņam, jo tam piemīt spēcīga enerģija, madaras piešķirs tās nēsātājai sievišķības devu un simbolizē skaistumu, jasmīns simbolizē laipnību un jautrību, pīlādža zariņš pasargāšot no skauģiem un ļaunas acs, āboliņš simbolizē uzticību un ģimeniskumu. Tāpat vainags nav iedomājams bez margrietiņām, jo tās ir kaislību puķes, kuras simbolizē maigumu, nevainību un uzticīgu mīlestību. Savukārt  zilā rudzupuķe dos smalkumu un trauslumu, simbolizējot skaistumu. 











Paldies Sarmītei par atsaucību, jauko stāstījumu un iespēju apgūt jaunas iemaņas.

Lai maģiskais vasaras saulgriežu laiks sniedz gaišas domas, spēku un enerģiju!


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru