Informācija

2022. gada 5. aug.

Izlasi pats, iesaki citiem!

Mēdz teikt: "Jo vairāk lasīsi, jo vairāk uzzināsi. Jo vairāk uzzināsi, jo biežāk ceļosi." Grāmatu lasīšana jau no agras bērnības ievērojami vairo mūsu zināšanas un uzlabo inteliģences līmeni. Lasīšana mūs ne tikai padara gudrākus, bet arī uzlabo smadzeņu darbību un tās ātrumu. Lasot tiek nodarbināts prāts, trenējot arī atmiņu.

 Kautgan  Karalina vēl nav skolniece, bibliotēku viņa apmeklē bieži. Īpaši Karalinai patīk grāmatas no sērijas Kādēļ? Kāpēc? Kā tā? Tās ir izzinošas grāmatas bērniem. Stabili, izturīgi un ērti apslēpto attēlu atloki rotaļīgi sniedz zināšanas, bet detalizēti attēli rada atklājumu prieku. Skaistos zīmējumus papildina viegli uztverams teksts.


Ervīns  izlasīja visas šī gada Bērnu žūrijas 11+ grāmatas un par aizraujošāko atzina Anja Portina grāmatu "Radio Popovs". Grāmata ir par  deviņgadīgu zēnu Alfrēdu, kurš jūtas vientuļš un aizmirst, jo mammu viņš nekad nav redzējis, bet tētis nepārtraukti brauc komandējumos. Kādu nakti zēns nolemj sekot noslēpumainajai svešiniecei, kura kopā ar avīzēm pa durvju pasta lūciņu viņam piegādā arī ābolus, vilnas zeķes un sviestmaizes. Sākas neaizmirstami piedzīvojumi, kas pilnībā maina ne tikai Alfrēda, bet arī daudzu citu novārtā pamestu bērnu dzīvi.


Bērnu žūrijas eksperte Elga visiem iesaka izlasīt Juhani Pitsepa grāmatu “Ir mēness zelta kuģis”. Visnotaļ nopietna grāmata par to, kā 1944. gada kara rudenī tūkstošiem Igaunijas un Latvijas iedzīvotāju pameta savas mīļās mājas, lai bēgtu pāri jūrai uz Zviedriju. Bēgļu laivās bija arī daudz bērnu. Viņu rotaļas pēkšņi aprāvās, jo bija jādodas bīstamā ceļojumā vētrainajā Baltijas jūrā.
Mazā meitenīte Kēte viļņos pazaudē savu mīļlāci Pekaini un vēlāk to brīnumainā kārtā atkal atrod. Beidzot viņas ģimene ierauga Zviedrijas krastus, kur gaida kakao krūze, utu pirts un ilgas pēc mājām...

 

Elīza iesaka izlasīt  Hāgerupa Klausa grāmatu “Meitene, kas gribēja izglābt grāmatas”. Galvenā varone Anna ir gandrīz desmit gadus veca, un viņai ļoti patīk lasīt grāmatas. Tāpat kā vienai no viņas labākajām draudzenēm – bibliotekārei Monsenas kundzei. Kādu dienu Monsenas kundze pastāsta Annai par to grāmatu likteni, kuras guļ bibliotēku plauktos neviena nelasītas, – tās tiek iznīcinātas. Anna aizdomājas, kas notiek ar cilvēkiem, kas “dzīvo” šajās grāmatās. Vai arī viņi pazūd? Tā tas nevar palikt! Grāmatas ir jāglābj. Bet kā? Šis ir brīnumains, krāšņi ilustrēts stāsts par mīlestību uz grāmatām un tiem, kas tajās mīt.


 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru