Informācija

2024. gada 8. apr.

Tikšanās ar māksliniekiem Ingu un Aleksandru Maijeriem

Svilpaunieks ar savu dzidro skaņu stāsta par latviešu tautas keramikas tradīcijām, par gadu simtiem rūpīgi kopto amata prasmi, kas dzīva arī šodien.

Lai iepazītu un arī apgūtu pirmās iemaņas skanīgo svilpaunieku tapšanas procesā, uz aizraujošu tikšanos un meistarklasi aicinājām mūsu novadniekus, talantīgos māksliniekus Ingu un Aleksandru Maijerus.  Aicinājumam atsaucās arī Dagdas vidusskolas 6. a klases skolēni un skolotāja Ilona Antonova.

Inga pastāstīja, ka senos laikos latvieši svilpauniekus lietojuši, lai pavasarī no sētas un laukiem aizdzītu sliktos putnus un sasauktu labos, kas palīdzētu tikt pie bagātīgas ražas rudenī. Savukārt Aleksandrs, demonstrējot neparastās stabules, okarinas un svilpauniekus, prata izvilināt fantastiskas melodijas, kurās bija saklausāmas gan putnu balsis, gan vēja šalkas, gan tik atpazīstamas tautasdziesmas, pat ES himna.

Latviešu tautā putni ir saucēji un vēstneši. Arī Ingas un Aleksandra svilpaunieki, kuri tiek darinātu nu jau vairāk kā 20 gadus, vēsta par skaistumu, harmoniju, mīlestību pret dzimto pusi. Ingas un Aleksandra darinātie svilpaunieki par Zilo ezeru zemes skaistumu ir vēstījuši daudzviet Eiropas Savienībā un pat aizceļojuši uz ASV, Austrāliju un pat Japānu. Mākslinieku Maijeru sapnis – ceļojums uz Franciju. Lai izdodas!

Nāciet, baudiet un noteikti sajutīsiet Ingas un Aleksandra kluso vēstījumu, jo izstādē ir skatāmi  unikāli, ar mīlestību, ar labestību un sirds siltumu darināti ekskluzīvi mūzikas instrumenti, kas izgatavoti no māla – gan stabules, gan putni, gan zirdziņi, gan pūķīši, gan zvaniņi, gan ... .   

       









Vai dzirdat, kā skan mūsu darinātātie svilpaunieki?

Paldies  Jauniešu biedrībai "DAGNE" un Aivaram Bačkuram par atbalstu! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru