Informācija

2024. gada 29. apr.

"Satiec savu meistaru!" Lakatu aušana uz rāmja

Jau 16 reizi Latvijas Nacionālais kultūras centrs, pašvaldības un amatu meistari kopīgi rīko pasākumu “Satiec savu meistaru!”. Pasākuma mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, par meistariem, par viņu zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Dagdas pusē tāds amata meistars ir Svariņu Tautas nama kultūras pasākumu organizatore Erna Šļahota. Šodien bija iespēja piedalītie viņas vadītajā meistarklasē – lakatu aušana uz rāmja.

Katrs meistares Ernas noaustais lakats ir kā mākslas darbs, kas pārsteidz ar gaumīgu, acīm tīkamu krāsu salikumu. Bija interesanti uzzināt, ka šādai lakata aušanai izmanto lāpīšanas tehniku, raksts veidojas no diegu savstarpējas krustošanās, tā rodas mazākas vai lielākas rūtiņas. Process samērā vienkāršs, bet aizņem zināmu laiku un prasa lielu uzmanību. Bet, lai varētu aust uz rāmja, to vispirms vajag uztaisīt. Meistare Erna savu lakatu rāmi ir uzmeistarojusi pati.  Arī mēs apguvām pirmās iemaņas lakatu aušanā.

Piedaloties pasākumā “Satiec savu meistaru!”, man bija iespēja  satikt jaunus, radošus cilvēkus un apgūt jaunas iemaņas. Paldies, Erna!


  


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru