Informācija

2024. gada 14. jūn.

Tikšanās ar Tautas daiļamata meistaru Jāni Viļumu

Grozu pīšana ir viens no senākajiem cilvēces kultūras sasniegumiem, kas mūsu dienās ir piedzīvojis atdzimšanu kā tradīcijām bagāts arods un lietderīgs vaļasprieks. Līdz ar senāko apmetņu drupām tika atrastas arī pinumu atliekas, kas atklāj ievērojamu daudzveidību un meistarību.

13. jūnijā Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā bija tikšanās ar Tautas daiļamata meistaru, dagdānieti Jāni Viļumu, kura pinumu kolekcijas izstāde “No cibas līdz krāšņam grozam” ir skatāma mūsu bibliotēkā. Tie ir pīti dekoratīvie šķīvji, grozi, rokdarbu tīnes, izsmalcinātas lielākas un mazākas cibiņas.

Jāņa kungs pastāstīja, ka no senākajiem laikiem līdz pat šodienai kārklu klūgas aizvien bija un ir iecienītākais pīšanas materiāls. Process sākumā nav viegls – jāsameklē kārkli, jānogriež, jāizmērcē, pēc tam jāapstrādā, bet gala process tomēr patīkams – veido savu iecerēto darbu. Tomēr savu pirmo cibiņu, kura turpmāk guva atzinību un tika augstu novērtēta, viņš pina no smalkām jo smalkām egļu saknītēm.

Sarunājoties ar Jāni var just, ka viņš ir mērķtiecīgs cilvēks, kuram nepieciešama darbība, nepatīk bezdarbība. Allaž gribas darboties un izmēģināt ko jaunu. Laika gaitā viņu piesaistīja gan mākslas fotogrāfija, gan klūgu pinumi, gan koka trauku virpošana. Arī dažādi vaļasprieki – biškopība, dārzkopība, vīnkopība, makšķerēšana un ceļošana.

Jānis Viļums ir harizmātiska personība, kuram piemīt iedzimts talants, zelta rokas un plašas zināšanās dažādās jomās. Lai arī turpmāk Jāni pavada iedvesma un  radošais gars! 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru