Informācija

2021. gada 5. okt.

Oktobra jubilāri


Anna Brigadere (1861-1933) ir viena no pazīstamākajām latviešu rakstniecēm, spilgta dramaturģe un arī dzejniece. Sarakstījusi pasaku lugas "Sprīdītis", "Princese Gundega un karalis Brusubārda" "Maija un Paija", "Lolitas brīnumputns" un vairākas drāmas, stāstus, romānu “Kvēlošā lokā” un dzejoļu krājumus. A. Brigaderes lielākais un personīgākais darbs ir jaunības triloģija "Dievs, daba, darbs" , "Skarbos vējos", "Akmens sprostā" .


Valdis Rūmnieks (1951) ir rakstnieks, dramaturgs un literatūrzinātnieks. Literāro darbību sācis kā dramaturgs, vēlāk pievērsies galvenokārt biogrāfiskajai un vēsturiskajai prozai. Sarakstījis stāstus un pasakas vidējā un jaunākā skolas vecuma bērniem. Aktīvi iesaistījies sabiedriskajā darbībā, veicis administratīvus pienākumus Latvijas Rakstnieku savienībā, Latvijas Radošo savienību padomē, Rīgas Latviešu biedrībā un citās organizācijās.


Aleksandrs Čaks (1901‒1950) Pirmais latviešu literāts, kura daiļrade ir izteikti urbāniska. Čaka dzejā atspoguļojas līdz smeldzei izjustā mīlestība pret Rīgu, viņš apdzejojis Rīgas trauksmaino dzīvi, arī tēmas un personāžus, kas agrāk dzejā neparādījās - pilsētas naktsdzīvi, ormaņus, klaidoņus un ielas meitas, trūcīgos priekšpilsētās. A. Čaka darbi pieteica latviešu modernās dzejas sākumu.


Uldis Auseklis (1941) ir latviešu rakstnieks un izdevējs, kurš darbojas galvenokārt bērnu literatūrā. Uldis Auseklis par dzejas rakstīšanu saka: “Dzejoļus rakstīt ir ļoti atbildīgs darbs…. Esmu pateicīgs vietām un stundām, kas dāvājušas man dzejoļus. Ir vietas, kuras tev uztic savas gaismas spēles, savus putnus, savu vientulību, debesis, puķes, nojautas vai ūdeni māla krūzē un dāvā steidzīgus, bet labus un radošus mirkļus.” 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru