Informācija

2022. gada 10. marts

Pasākums “ Misija – KRUPIS. Izglāb princi!”


 Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas aicinājumam piedalīties Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) kampaņā “Misija – KRUPIS. Izglāb princi!” atsaucās Dagdas vidusskolas 3.b klases skolēni un skolotāja Aija Utkina.

Tikšanās laikā noskaidrojām, ka Latvijā mīt Parastais krupis jeb vienkārši krupis un reti sastopamie Zaļai krupis un Smilšu krupis.

Pavasarī pēc atmošanās no ziemas miega sākas krupju nārsts, kad simtiem krupju dodas uz nārstošanas vietām palielos dīķos, karjeros, nelielos ezeros ar pastāvīgu ūdens līmeni, meklējot dzimto ūdenstilpi – homingu,  veicot lielus attālumus un šķērsojot cilvēku būvētos autoceļus, kā rezultātā daļa krupju aiziet bojā zem auto riteņiem.

Skolēni ar interesi klausījās par krupju dzīvi. Krupim ir zeltainas acis ar horizontālām zīlītēm, bet galvas malās atrodas pieauss indes dziedzeri ­— parotīdi, tāpēc ar krupi jāapietas uzmanīgi. Noskaidrojām, ka krupim garšo kailgliemeži, mitrenes, vaboles, tauriņu kāpuri, mušas, sliekas un pat nelielas peles, bet tā ienaidnieki ir zalkši, eži, žurkas, mājas kaķi, gārņi, vārnas un dažādi plēsīgie putni.

Krupis nedzer pienu, arī zemenes neēd, jo abinieki nekustīgus objektus neuzskata par barību. Krupja klātbūtne zemeņu dobē liecina, ka tas ieradies kailgliemežu medībās. Krupis ir ļoti vērtīgs dārza iemītnieks, kas aizsargā kultūraugus no visdažādākajiem kaitēkļiem. Nav pamatojuma arī ticējumam, ka no krupja uz rokām uzmetas kārpas.

Gaidīsim pavasari, vērosim dabu un, pamanot krupju migrāciju, palīdzēsi tiem pārvarēt bīstamos šķēršļus – ceļus, kā arī informēsim DAP par  pamanītajām krupju migrācijas vietām.











 Foto: Ilona Bronka

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru