Informācija

2024. gada 17. sept.

Dzejas stunda "Sajust vēju dzejā..."

Edīte Olupe savā “Vēju grāmatā” aicina tuvāk iepazīt it kā neredzamo, bet allaž sajūtamo vēja klātbūtni un izjust tā daudzveidību un strādīgumu: “Vējš ir visur: klajā laukā un torņa smailē, kuģa burās un meitu brunčos, pūķa astē un vēja tunelī, ērģeļu stabulēs un dzirnavu spārnos, vietvārdos un buramvārdos, grieķu mītā un tautasdziesmas četrrindē.”

Pamatojoties uz šīs grāmatas enciklopēdisko informāciju un fascinējošo tēlu, Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā 12.septembrī notika Dzejas dienu lasījumi, kurā piedalījās Dagdas vidusskolas 12.klases skolēni.

12.klašu skolēnu atsauksmes par Dzejas dienām:

Sintija M.: Lasot dzejoļus, attīstījām gan atmiņu, gan runas prasmes. Šī gada mūsu dzejas motīvs asociējas ar svaigumu dabā un metaforiski - pārmaiņām dzīvē, kuras var būt gan pozitīvas, gan negatīvas.

Artjoms: Interesanti uzzināt, ka par vēju ir tik daudz dzejoļu, sacerēts dziesmu par vēja tematiku. Pasākuma beigās mēs apskatījām bibliotēkas tematisko izstādi par visdažādākajām ābecēm, sākot no padomju laikiem līdz mūsdienām.

Anžela: Man bija neparasti tas, ka izvēlētais dzejolis patiešām mani uzrunāja, jo dzejoļa liriskais tēls vējš bija kā brīvības un neatkarības simbols. Tā ir kustība laikā, telpā, kas ietekmē mūsu dzīvi un izvēli. Bija aizraujoši klausīties klases biedru lasījumus, kā viņi izjuta savus dzejoļus.

Evelīna: Manuprāt, bibliotēka un tās atmosfēra ideāli der kā pasākuma vieta dzejas lasījumiem.

Valērija B.: Skolēni praktizēja publisko runu, ne tikai lasot dzeju, bet arī pamatojot savu izvēli un vēja nozīmi autora un savā dzīvē.

Daniela: Dzejoļi ar vēja motīvu ir laba rudens un mācību gada ieskaņa, jo dzejoļos vējš nozīmē pārmaiņas un vēlmi kustēties tālāk.

Raitis: Man patika muzikālās pauzes. Es biju izbrīnīts par sevi, ka pārzinu latviešu mūziku, un to, cik interesanta var būt diskusija par vēju.

Anastasija: Vējš vienmēr bijis ne tikai asociācija brīvībai, neatkarībai, mīlestībai, bet arī gadalaiku aprakstam. Skolēni lasīja dzejoļus, klausījās dziesmas par vēju, piedalījās dažādās aktivitātēs.

Vēja motīvs turpinājās arī piektdien Dagdas vidusskolas radiofonā, kur Dzejas dienu rīta lasījumā piedalījās Raitis, Aleksejs, Artjoms.

PALDIES par sadarbību Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītājai Ilonai Bronkai un labajam, nemanāmajam palīgam Helēnai.

Latviešu valodas un literatūras skolotāja Aina Slesare




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru