Informācija

2024. gada 27. sept.

Izglītojoši radoša nodarbība “Rudens saulgrieži un Miķeļdienas tradīcijas”

Miķeļi ir rudens saulgrieži. Senāk tos svinēja, kad diena un nakts bija vienādā garumā, godinot dabu, ražu, rīkojot bagātīgas dzīres. Miķeļdiena ir nozīmīgs brīdis dabā, lai paredzētu laika apstākļus ziemai un pavasarim un zīlētu nākotni.

Miķeļdiena, saukta arī par Mikēļiem, Mīkāļiem, Apjumībām un Jumja dienu, ir nozīmīgi svētki latviešu gadskārtu ieražās, jo tad ir novākta raža, tāpēc godina Jumi, kas ir auglības un svētības nesējs. Ar Miķeļdienu saistīti daudzi un dažādi latviešu ticējumi. Piemēram, ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina, tad būs laba vasara, savukārt, ja ir sausa un auksta diena un nakts, tad būs slikta vasara. Ja Miķeļos zosis lido augstu - pavasarī būs lieli pali. Ja zemu - plūdu nebūs. Jo siltāka un sausāka Miķeļdiena, jo vēlāk iestāsies ziema un stipra sala nav ko baidīties.

Radošā nodarbība izvērtās par izzinošu, aktivitātēm bagātu svētku dienu, kurā valdīja pozitīvās emocijas un kopā būšanas prieks! Paldies par sadarbību Dagdas vidusskolas 3.b klases skolēniem un skolotājai Ilonai Antonovai!






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru